Surt el sol a la Torre del Valent

dilluns, 6 de maig del 2013

Pi gros de l'Aleixar

Arbres Monumentals de Catalunya

l'AleixarLes comarques que formen el Camp de Tarragona ha sofert més canvis en el seu paisatge en els darrers cinquanta anys que tot al llarg de la seva història, el trinxat de vies de comunicació que esquarteren els seus camps, les torres d'alta tensió creuen el territori, les indústries químiques i els polígons industrials, han substituït els antics camps d'horta, i ara ja formen part de la identitat paisatgística de la nostra terra. No obstant això, i malgrat la implacable pressió humana, han resistit ací i allà exemplars monumentals d'arbres que són testimoni dels canvis experimentats en el paisatge.

Es conserven 250 arbres catalogats com a monumentals a Catalunya, 6 entre ells es troben al Baix Camp, dels quals 2 al terme municipal de l’Aleixar.
Us proposem una passejada per descobrir el Pi Gros de l'Aleixar, també dit Pi de les Planes o Pi del Fernando, un dels pins pinyoners més gruixuts de Catalunya. Una ombra colossal de 20 m d'alçada, un volt de 4,55 m; la soca fa uns 5 m i el diàmetre de la capçada és de 27,6 m. Se li calcula una edat aproximada als 300 anys.
S'hi pot arribar des del poble de l'Aleixar: prendrem el camí de l'ermita de sant Blai i remuntarem el barranc de les Trilles per l'esquerra. De lluny veurem aquest monumental pi, que s'alça enmig d'un bosquet.
Aquí teniu la ruta:
Sortim de la plaça de l'11 de setembre de l'Aleixar, agafem el carrer Josep Guardiola a la dreta, trobem la plaça arc de sant Martí, i agafem cap a l'esquerra el camí dels masos. Travessem la riera a l'esquerra, pugem, tot deixant a l'esquerra el camí de Sant Blai, seguim per el camí, passem un pont, tot seguit trobarem una pujada, deixem el camí dels Masos i agafem el de la esquerra, el camí de les Planes.                   
Camps d'avellaners voregen el nostre camí, el terme de l'Aleixar ens ofereix una primavera espectacular després de les últimes pluges, les vistes al poble de l'Aleixar i a l'ermita de Sant Blai són precioses.
Arbres Monumentals de CatalunyaTrobem un altre pont i seguim per una pujada, trobem a la dreta una bassa rodona, només ens cal seguir a pla uns quants metres més i ja el veiem, el pi de les Planes toca al camí, al costat d'un bosquet. La soca té el senyal d'un llamp una nit de tempesta, testimoni del pas dels anys, i de la immensitat de la natura, ens sentim molt petits al seu costat.

Arbres Monumentals de Catalunya 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada