Surt el sol a la Torre del Valent

divendres, 17 de maig de 2013

Art Rupestre a les Muntanyes de Prades - Visites guiades

 Casa rural La Torre del Valent de l'Aleixar
L'art rupestre de les Muntanyes de Prades és Patrimoni de la Humanitat i està format per més de 40 conjunts d'art prehistòric amb representacions figuratives de les últimes societats caçadores i recol·lectores,i elements esquemàtics abstractes de les primeres societats agrícoles i ramaderes.. D'aquests, només tres han estat escollits perquè reuneixen característiques apropiades per ser visitats: Portell de les Lletres, Mas d'en Llort i Mas d'en Ramon d'en Bessó (separats entre si uns 800 m)
S’ha realitzat el tancament dels abrics, la senyalització informativa i l’adequació del Mas d’en Llor com a centre d’ acollida dels visitants
La intervenció ha comportat la protecció dels abrics, el seguiment arqueològic i l’eliminació de la vegetació circumdant, ja que aquesta produeix greus problemes per a la conservació de les pintures rupestres, doncs els arbres i la vegetació constitueixen focus macrobiòtics, creen ombra i, per tant, faciliten la proliferació de líquens i fongs que degraden la superfície de la roca suport.
Ramon Viñas, investigador de l’IPHES expert en art rupestre i director del CIAR comenta: “Aquest art prehistòric, integrat en un paisatge magnífic com és el de les Muntanyes de Prades, ens parla de la vida i de les activitats d’aquestes societats d’Europa que van viure a les nostres terres fins l’arribada de l’agricultura. Són panells amb pintures que descriuen escenes i composicions faunístiques, cinegètiques, i rituals, amb figures d’arquers, representacions femenines, i animals salvatges, com la cabra, el cérvol i el bou, així com figures esquemàtiques i abstractes de contingut simbòlic, assenyala. Alhora, són llocs de reunió i de culte, santuaris, centres cerimonials i indrets estratègics per a la cacera. En definitiva, espais de cohesió social destinats a transmetre creences, coneixements i tradicions”.


És, sens dubte, un patrimoni rellevant, de valor universal, que pertany a tothom i que cal aprendre a estimar, conservar i difondre per gaudir-lo socialment i llegar-lo a les pròximes generacions.
Ara, gràcies a aquestes obres, els visitants poden conèixer aquests llocs “sagrats” en el mateix context geogràfic on foren concebuts i realitzats.

Casa rural La Torre del Valent de l'Aleixar
La primera sortida es podrà fer el diumenge 2 de juny, visita guiada al Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre més trasllat amb vehicle 4x4 als abrics Mas d'en Llort, Portell de les Lletres i Ramon d'en Bessó amb reserva prèvia.
Punt de trobada i com fer reserves: El punt de sortida és l’Oficina de Turisme de Montblanc, on els guies conduiran als visitants al CIAR i als abrics
Oficina Municipal de Turisme
Antiga església de St. Francesc s/n
43400 MONTBLANC
Tel. 977 86 17 33
Fax 977 86 18 16

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada