Surt el sol a la Torre del Valent

divendres, 26 d’abril del 2013

Niu d'Òliba a l'Aleixar

Fauna de les Muntanyes de la Costa Daurada
L'Òliba o xibeca, és segurament un dels mussols més coneguts, és de major tamany que el mussol comú, encara que comparteixen hàbitat i sovint els trobem criant en espais molt propers, aprofitant diferents espais d'una mateixa masia, per exemple. Per tant, les caixes niu també es poden situara en edificacions humanes, buscant espais més aviat foscos, tot i que les caixes ja disposen d'una cambra per millorar les condicions de foscor, requisit molt atractiu per aquesta espècie.
 
Fauna de les Muntanyes de la Costa DauradaFauna de les Muntanyes de la Costa DauradaEl passat més de febrer es va instal·lar un nou niu artificial per a òlibes a l'Aleixar, en una caseta de tros que quasi només servirà per a això. Ara ja només falta que hi hagi òlibes disponibles per a fer hacking, i repetir el procès que ja s'ha fet a Alforja.
 Al mateix temps s'han preparat els nius artificials per a insectívors al Mas de Segimón.

Esperem que aques esforç sigui recompensat amb alguna nidificació en alguna de les caixes-niu instal·lades.
Molts llocs pateixen el problema de la presència de rates i ratolins i el més habitual és emprar verins per a solucionar-ho. Però aquests productes químics tenen un impacte sobre la fauna de la finca, ja que no només afecten als rosegadors sinó també altres animalons que se n’alimenten.
Les òlibes són unes excel·lents caçadores de rates i ratolins. Per això, actuen com un raticida natural, que evita l’ús d’altres productes químics perjudicials per a la biodiversitat.
 
Si voleu fabricar una caixa-niu per les òlibes, teniu una caseta de tros que no utilitzeu, o bé un lloc on creieu que es pugui instal.lar, aquí teniu les mides per poder fer-ne un:
Fauna de les Muntanyes de la Costa Daurada- Dimensions: (Altura + Amplada + Fondària) 40 x 38 x 38 cm
- Diàmetre forat d'entrada: 20cm x 15cm (rectangular)
- Altura caixa: Mínim 2 metres.
- Hàbitat: Zones agrícoles.
- Cal tenir en compte: A l'interior de la caixa s'instal·la una paret per separar una entrada i una haitació, oferint així més seguretat i foscor a les òlibes per criar.

1 comentari: