Surt el sol a la Torre del Valent

dimarts, 4 de juny del 2013

Els Gegants de l'Aleixar

Gegants de l'Aleixar
El Tort, el Blai Bastoner, la Regina, el Martí
Casa rural la Torre del Valent de l'Aleixar, Tarragona
El dia de cap d’any de 1995, a l’Aleixar, es feia el bateig d’uns nouvinguts al món geganter del nostre país: el Martí i la Regina. Tot i que pugui semblar que es tractava del naixement de dos nadons, en realitat estem parlant d’un pagès i una pagesa molt ben plantats, que ja tenien- i encara tenen- una alçada de 3,20 i 3 metres, i un pes de 30 i 28 kg, respectivament. De fet, si els comparem amb altres gegants i gegantes del país, la seva alçada i el seu pes els fan més lleugers de portar, de manera que poden botar i ballar molt més que d’altres els geganters del quals han de suar molt la cansalada.
  El pare dels nostre gegants, el senyor Josep Llusà de l’Aleixar, els va construir segurament pensant en una parella de pagesos aleixarencs de finals del segle XIX. Diuen que l’artista es va inspirar en personatges reals que havia conegut i que, en el cas de la Regina, es tractava de la seva primera esposa, qui malauradament havia mort uns anys abans. Consegüentment, hi va posar molt d’amor i afecte quan els va fer.
Casa rural la Torre del valent de l'Aleixar, Tarragona
  Pels vestits que porten, ningú diria que els seus sastres, Rafel Pérez i Josep Maria Solà de Reus, els van vestir per anar al tros a plegar avellanes; sinó que més aviat sembla que els van fer per a una parella de fadrins que havien d’anar al ball de festa major.
Quan van a ballar no us penseu que surten sols, sempre van acompanyats d’una colla de grallers i de timbalers. Són els nostres amics del Toc de Gralla.

El 28 d'agost de 2010 vam batejar el Blai Bastoner, un dels gegants bastoners de Catalunya i que van fer dos membres de la colla: el Vicenç i el Joan Martí. 
 Casa rural la Torre del Valent de l'Aleixar, Tarragona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada